27/10/08

Σκοτεινή Ύλη

Στην επιστήμη της κοσμολογίας, η σκοτεινή ύλη αναφέρεται σε υποθετικά σωματίδια ύλης, άγνωστης σύνθεσης, τα οποία δεν εκλύουν ούτε αντανακλούν αρκετή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ώστε να μπορούν να γίνουν άμεσα ανιχνεύσιμα. Η ύπαρξή τους μπορεί να διαπιστωθεί από τα βαρυτικά αποτελέσματα σε ορατή ύλη, όπως τα αστέρια και οι γαλαξίες. Η υπόθεση της σκοτεινής ύλης έχει σαν στόχο να εξηγήσει διάφορες αστρονομικές παρατηρήσεις που δεν συμφωνούν με τη θεωρία μας για τη βαρύτητα, όπως ανωμαλίες στην ταχύτητα περιστροφής των αστεριών στις παρυφές των γαλαξιών. Η ταχύτητα αυτή είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, πράγμα που εξηγείται είτε με την παραδοχή ότι η θεωρία μας για τη βαρύτητα είναι λάθος (γεγονός όμως για το οποίο υπάρχουν πολλά αντίθετα επιχειρήματα) είτε με τη θεώρηση της ύπαρξης μιας μεγάλης ποσότητας μάζας που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορούμε να δούμε. Η ύπαρξη της σκοτεινής ύλης θα έλυνε ένα πλήθος προβλημάτων συνέπειας στη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.

Αν η σκοτεινή ύλη υπάρχει, υπερβαίνει σημαντικά σε μάζα το ορατό μέρος του σύμπαντος. Μόνο το 4% της συνολικής μάζας του σύμπαντος μπορεί να γίνει άμεσα ορατό. Περίπου το 22% υπολογίζεται ότι αποτελείται από σκοτεινή ύλη. Το υπόλοιπο 74% αποτελείται από σκοτεινή ενέργεια, ένα ακόμα πιο περίεργο στοιχείο, διάσπαρτο στο διάστημα, το οποίο πιθανότατα δεν μπορεί να λογιστεί σαν συνήθη σωματίδια. Ο καθορισμός της φύσης αυτής της χαμένης μάζας είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης κοσμολογίας και της φυσικής των σωματιδίων.

26/10/08

Κοραλλιογενείς ύφαλοι


Η θάλασσα των κοραλλιών

Η θάλασσα των κοραλλίων οριοθετείται στα ανατολικά από τον Ειρηνικό ωκεανό και τα νησιά Βανουάτου, της Νέας Καληδονίας και των νήσων του Σολομώντα. Στο Βορρά από το αρχιπέλαγος Λουισιάντε και τη Παπούα Νέα Γουινέα, δυτικά από το στενό Τόρες και βόρεια από το ακρωτήριο Υόρκη. Στα νότια συναντά τη Θάλασσα της Τασμανίας. Τα ανατολικά μέρη της θάλασσας είναι επιρρεπή σε σεισμούς που δημιουργούν Τσουνάμι. Τα θερμά νερά της θάλασσας των κοραλλιών παράγουν συνήθως μικρούς κυκλώνες κάθε χρόνο. Η θάλασσα κοραλλιών πήρε το όνομα της από τον Μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο, βασικός ρυθμιστής του παγκόσμιου κλίματος.

Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος

Ο Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος δημιουργήθηκε όταν πριν από 20.000 μέχρι 6.000 έτη, η περιοχή του ύφαλου ήταν ξηρά και υπήρχε μια παράκτια πεδιάδα και ηπειρωτικά νησιά. Καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξανόταν σταθερά, η παράκτια πεδιάδα βυθιζόταν στα νερά, τα κοράλλια επεκτείνονταν όλο και ψηλότερα στους λόφους της. Με την περαιτέρω αύξηση της στάθμης, τα περισσότερα από τα ηπειρωτικά νησιά βυθίστηκαν. Τα κοράλλια έπειτα άρχισαν να εισβάλουν στους λόφους και να διαμορφώνουν τους σημερινούς κοραλλιογενείς νήσους και τους σκοπέλους. Η στάθμη της θάλασσας στον κοραλλιογενή ύφαλο δεν έχει αυξηθεί σημαντικά στα τελευταία 6.000 χρόνια.

23/10/08

Η Ιστορία του Αυτόματου Υπολογισμού

Οι τρεις κύκλοι της Ιστορίας του Αυτόματου Υπολογισμού

Πρώτος κύκλος:Από την αρχαιότητα μέχρι τη δεκαετία του '30

Αυτός είναι ο πιο εκτεταμένος κύκλος. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου εφευρίσκονται αρχικά εργαλεία υπολογισμού, όπως το αριθμητήριο ή αβάκιο , ενώ στη συνέχεια δημιουργούνται ολοένα και πιο σύνθετες υπολογιστικές μηχανές, που σταδικά αυτοματοποιούν την εκτέλεση των βασικών αριθμητικών πράξεων.

Δεύτερος κύκλος: μέχρι και τη δεκαετία του '50

Την περίοδο αυτή κατασκευάζονται υπολογιστικές μηχανές-"θηρία" που καταλαμβάνουν τεράστιους χώρους.Αποτελούνται από ηλεκτρικά κυκλώματα με ηλεκτρονικές λυχνίες και καλώδια. Το κόστος κατασκευής αλλά και συντήρησης αυτών των μηχανών ήταν πολύ μεγάλο και γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιούνταν κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς. Μεγάλη πρόοδος σημειώνεται μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά σύντομα γίνεται αντιληπτό το πόσο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες των μηχανών αυτής της κατηγορίας. Το 1946 κατασκευάζεται ο ENIAC , ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης.

Τρίτος κύκλος:μέχρι σήμερα

Με την κατασκευή των πρώτων τρανζίστορ αντικαταστάθηκαν οι ηλεκτρονικές λυχνίες, με αποτέλεσμα τα μεγέθη των υπολογιστών να αρχίσουν να μικραίνουν. Η μείωση του κόστους κατασκευής έδωσε τη δυνατότητα παραγωγής των πρώτων εμπορικών υπολογιστών. Η ενσωμάτωση χιλιάδων τρανζίστορ σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα(τσιπ-chip) μείωσε ακόμη περισσότερο τα μεγέθη και το κόστος κατασκευής των υπολογιστών. Έτσι κατασκευάστηκαν οι πρώτοι οικιακοί υπολογιστές, αλλά και οι υπολογιστές αποκλειστικά για παιχνίδια(Playstation, XBOX, Wii κ.ά.).

19/10/08

Τεχνητή Νοημοσύνη(μέρος 2)


Εάν έχετε προσωπικό υπολογιστή, ίσως έχετε συλλάβει τον εαυτό σας να του συμπεριφέρεται σαν να γνωρίζει εκ των προτέρων τις ανάγκες σας- επιδοκιμάζοντάς το όταν κάνει κάτι που σας ευχαριστεί και αποδοκιμάζοντάς το όταν δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες σας. Οι Η/Υ και οι άλλες ηλεκτρονικές συσκευές είναι μοναδικές. Σχεδιάστηκαν να είναι φιλικές προς το χρήστη τους και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του. Πραγματικά, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη δημιουργία συσκευών τεχνητής νοημοσύνης είναι η επιθυμία για τεχνολογία περισσότερο φιλική στο χρήστη της. Στους άλλους λόγους για την προώθηση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνεται η ανάγκη για περισσότερο αυτοματισμό -έτσι ώστε τα ''νοήμονα'' ρομπότ να αναλαμβάνουν όλες τις επαναλαμβανόμενες ή επικίνδυνες εργασίες-, η εκπόνηση περίπλοκων αναλύσεων, μέσα από ένα τεράστιο φάσμα πληροφοριών, και η περαιτέρω βελτίωση της ανθρώπινης ψυχαγωγίας -έτσι ώστε, για παράδειγμα, τα παιχνίδια στους υπολογιστές να είναι περισσότερο αληθοφανή.

18/10/08

Τεχνητή Νοημοσύνη(μέρος 1)


Οι σύγχρονοι υπολογιστές είναι διαθέσιμοι σε διάφορες μορφές και μπορούν να φέρουν εις πέρας μεγάλη γκάμα αποστολών.Πολλοί άνθρωποι διαθέτουν υπολογιστές οι οποίοι μπορούν να δεχθούν υπαγόρευση κειμένου ή να ελέγξουν αυτόματα ένα τυπωμένο έντυπο για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη.Ειδικοί υπολογιστές-σκακιστές μπορούν να αντιμετωπίσουν πανάξια τον εκάστοτε παγκόσμιο πρωταθλητή, ενώ αυτόνομα ρομπότ, με ενσωματωμένο υπολογιστή, έχουν τη δυνατότητα εξερεύνησης άλλων πλανητών, λαμβάνοντας ελάχιστα στοιχεία από το επιστημονικό προσωπικό που τους παρακολουθεί από τη Γη.Πριν την εποχή των ψηφιακών υπολογιστών, όλες αυτές οι αποστολές γίνονταν μόνο από ανθρώπους-χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι οι σημερινές συσκευές είναι πραγματικά νοήμονες. Θα μπορέσουν στον μέλλον ο υπολογιστές να έχουν πραγματική αίσθηση των λειτουργιών τους; Θα κατασκευαστούν μια μέρα ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι με ελεύθερη θέληση, συναισθήματα και, ίσως, μια αίσθηση ηθικής; Σε θα χρησιμεύσουν, όμως, τέτοιοι υπολογιστές και τι επιπτώσεις θα επιφέρει η δημιουργία τους; Όλα αυτά τα ερωτήματα απασχολούν σοβαρά τον τομέα της επιστήμης που ονομάζεται "τεχνητή νοημοσύνη".

συνεχίζεται...